Skummer

Hvad er en skummer og hvordan virker den?

 

En skummer er et mekanisk filter som man bruger til at hjælpe det biologiske filter(de levende sten) i akvariet. En skummer fjerner en meget stor del af DOC(Disolved Organic Compound, opløste organiske proteinforbindelser), med andre ord affaldet i vandet. Ved at fjerne dette affald mekanisk er der mindre affald for det biologiske filter at nedbryde og derved kan man få næringsværdierne i akvariet længere ned.

En anden meget vigtigt og tit overset funktion er, at skummeren er med til at opretholde et højt iltindhold i vandet. Dette er meget vigtigt da det tildels er med til at holde en høj pH, samt at hele mikrofaunaen(bakterierne) er meget iltkrævende i  processen med at nedbryde næringsstoffer.

Hvordan ser en skummer ud?


En skummer er typisk bygget op af et reaktorkammer, det er her vandet og luftboblerne reagere med hinanden. Ovenpå reaktorkammeret sidder der en skummerkop, hvor det snavsede skum ender. Typisk sidder der monteret en pumpe som sørger for tre ting.

1. At sørge for der hele tiden kommer nyt snavset vand ind i skummeren som kan blive renset.

2. At sørge for at vandet bliver blandet godt sammen med luftboblerne.

3. At skabe luftboblerne.

Pumpen skaber luftboblerne ved at suge luft med ind i pumpekammeret, den traditionelle pumperotor er udskiftet med enten et nålehjul eller trådhjul, det sørger for at luftboblerne bliver meget små. Jo mindre luftboblerne er jo større overflade vil de have og herved øges skummereffekten.

Selve skummeren behøver ikke nødvendigvis stå neddykket i vand. Der findes forskellige modeller, bla.:

  • Hang-on skummere: Kan hægtes på siden af akvariet.
  • Tørre skummere: Kan monteres udenfor sumpen.
  • Våde skummere: Skal monteres delvist neddykket i vand.

Der er fordele og ulemper ved de forskellige typer. En våd skummer vil fx. ofte være mere lydløs end en tørmonteret skummer, men en tørmonteret skummer afgiver mindre varme til vandet end en våd skummer.

Men hvordan virker den så?

Når de mikroskopiske luftbobler suser op igennem reaktorkammeret, gnider de sig mod vandet og det snavs der er deri. Det skaber en tiltrækningskraft, som gør at snavset sætter sig på luftboblerne. Når luftboblerne forlader vandet skaber de et skum, som langsomt bygges op og til sidst ender oppe i skummerkoppen, hvor det springer og efterlader et slimet grønt-sort snask. Man er ikke i tvivl om at skummeren har fjernet en masse snavs, prøv bare at lugte til det! Det er faktisk det samme princip man oplever ved at gå en tur på stranden efter et blæsevejr, det gule skum der ofte ligger tilbage på stranden er skabt af de kraftige bølger og det luft der blandes i vandet som binder snavset og bliver skyllet helt i land.


Grøn/sort skum er tegn på at skummeren kører godt.

Valg af skummer

Når man vælger skummer så er pris generelt lig kvalitet, mange er ved af falde ned af stolen når de hører priser på en god kvalitetsskummer til et 780 L,  kan koste op mod 6000-7000,-. Men mindre kan gøre det, der findes mange kvalitetsskummere på brugtmarkedet. Alternativt findes der billige skummere hvor kvaliteten er lidt ringere, men det kan dog sagtens gå an. De dyre modeller er som regel oplyst til at kunne klare X antal liter akvarium og det kan man stole på. De billige modeller er som regel lidt optimistiske i deres vurdering og man bør købe en skummer er der kan klare ca 2x større akvarium end man har, hvis det er de modeller man er på udkig efter.

I den absolutte topklasse ligger Royal Exclusives Bubble King skummere med priser fra 5000,- og op til det samme som en ny minibil koster.

Mellemklassen huser skummere som ATI, Vertex, Deltec, ATB, Nyos og Tunze. Her finder man både billige og dyre skummere, men generelt er kvaliteten rigtig god, men der kan være faktorer som støj man skal være opmærksom på.

I bundklassen ligger Boyu, Resun og andre billig mærker. Skummerne koster for det meste under 1000,- men kvalitet og ydeevne er også derefter. Generelt er de svære at få til at skumme ordentligt, så undgå disse mærker hvis du vil investere i en langsigtet løsning.

 

Vedligehold

En skummer kræver lidt vedligehold, typisk bør man kontrollere den hver dag. Indholdet af DOC(opløste organiske proteinforbindelser) kan svinge meget fra dag til dag. Skulle der ske et dødsfald eller fx. hvis en koral skulle gyde kan det få skummeren til at give rigtig meget skum på ganske kort tid og derfor kan man opleve skummerkoppen løbe over. Dertil vil der næsten altid med tiden sætte sig belægninger og lignende i luftslangen, så den skal renses i ny og næ - det gøres nemmest ved at hælde lidt osmosevand ned i slangen mens skummeren kører.

Pumpen bør adskilles og renses engang om måneden. Efter behov skal man lige køre en svamp inden i reaktorkammeret så man får fjernet den algefilm der opstår derinde - det er nemmest at gøre hvis man afmonterer skummerkoppen, mens skummeren kører og så renser den. Skummerkoppen skal renses og tømmes efter behov, afhængig af mængden af DOC(og hvor sart man er ift. lugten), kan det være alt fra tre gange om ugen til en gang hver 14. dag.
 

Tips og tricks

  • Små skummere er meget afhængig af en konstant vandstand, fx Tunze 9002 kører bedst med en osmolator (automatisk vandstandsregulering).   
  • Stopper skummeren med at skumme, eller skummer den markant dårligere en den plejer, så tjek 2 ting. 1. luftslangen renses. 2. afmonter nålehjul/trådhjul og efterse det for alger og lign. der kan have sat sig.
  • En skummer skal helst kører 24/7, det er bedst for akvariets velvære at der altid er en god ilttilførsel.

Foder

  • Fiskefoder
  • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

  • 1