Hydrometer

 

Hvad er et hydrometer og hvad kan du bruge det til?

 

Et hydrometer eller en flydemåler som det også kaldes, bruges til at måle enten væskens densitet eller relative densitet, det siger nemlig noget om saltindholdet i vandet - jo mere salt jo højere densitet. Densitet er vægt per volume og måles oftest i kg/L.

Man skal være lidt opmærksom for der findes altså to slags hydrometre til saltvandshobbyen og det er ikke lige meget hvilken man har - den ene type viser væskens densitet og den anden og mest almindelige viser altså den relative densitet(specifikke vægtfylde).

Den ene type, som primært anvendes i tyskland, måler væskens densitet - målt i kg/L og er typisk kalibreret ved ren H2O v. 4°C og 1013 mbar. Den giver den eksakte densitet af vandet oplyst i kg/L. Saltvand (35 ppt) har en densitet på 1,023 kg/L ved 25°C.

Den anden og mere udbredte type af hydrometeret har visningen på hydrometeret i SG (Specific Gravity/specifik vægtfylde eller relativ densitet) og det er et forholdstal mellem ren H2O v. 25°C og den målte væskes densitet v. 25°C. Målingen i SG er altså enhedsløs og derfor skriver man det som SG 1,025.

Relativ densitet er som sagt et forholdstal og regnes ud fra følgende formel, de fleste hydrometere til saltvand er kalibreret ved 25°C.

 

 ρ= densitet i kg/L.

Vigtigt at vide

Et hydrometer er et meget præcist instrument, men det kræver at man bruger det rigtigt. Hydrometeret er følsomt over for strømninger/cirkulation i vandet, så det er utrolig vigtigt at målingen foretages i et glas hvor der ikke er cirkulation. Man kan købe høje cylindermåleglas i specialforretninger indenfor vin- og ølbrygning. Alternativ, hvis man har et separat refugium eller lign. hvor man kan slukke alt cirkulation, kan dette også anvendes.

Temperaturen er også en vigtig faktor, det er vigtigt at vandet har den temperatur som hydrometeret er kalibreret til. Hvorfor vil næste afsnit forklare.

Densitet i kg/L

H2O v. 20°C = 0,9970 kg/L

Saltvand (35 ppt) v. 20°C =  1,0247 kg/L

Saltvand (35 ppt) v. 25°C = 1,0233 kg/L

Saltvand (35 ppt) v. 30°C = 1,0217 kg/L

Da densiteten af saltvandet ændrer sig med temperaturen er det vigtigt at vide hvad Hydrometeret er kalibreret til og hvilken temperatur vandet har.

Bruger man et Hydrometer der er kalibreret til 25°C grader vil man hvis man måler på saltvand(35 ppt) med temperaturen 25°C kunne aflæse 1,02638.

Tager man det samme hydrometer og måler det samme saltvand, men nu ved 20°C vil man aflæse 1,02778 altså 0,0014 forkert. Jo større temperaturafvigelse ift. det hydrometeret er kalibreret til jo større fejlvisning.

Se tabellen herunder.

 

Tabel: Aflæste måling set i forhold til temperaturafvigelse fra den temperatur Hydrometeret er kalibreret til (i dette tilfælde 25°C/25°C).

Densitet eller relativ densitet

På ovenstående tabel kan man også se forskellen på de to typer hydrometre, nemlig det tyskerne bruger som viser densiteten og det de fleste andre bruger som viser den relative densitet(SG). Det er bestemt ikke lige meget om man bruger den ene eller den anden. Så, når nogen skriver at deres salinitet er 1,023, skal man altid spørge om det er densitet i kg/L eller relativ densitet(SG).

Lad os sige at man forbytter densitet med relativ densitet og rådgiver personen til at hæve fra 1,023 til 1,0264, så hæver man reelt saliniteten(målt i SG) fra 1.0264 til 1,0295. Altså gående fra saliniteten var i det optimale område til at ryge ud i kanten af hvad man anbefaler.

Derfor - spørg altid først: Hvad måler du med?

Bruger man et hydrometer der er kalibreret til 25°C, kan man sagtens bruge det selvom akvariet ligger på fx 26°C, afvigelsen er meget lille og en fejlaflæsning ville give en større afvigelse. Sørger man bare for at holde saltindholdet stabilt og har i baghovedet at der er en lille afvigelse (0,0003), så kan man uden problemer bruge hydrometeret.

Aflæsning af resultatet

Når man foretager målingen er det vigtigt at hydromeret er rent, derfor skal man altid tørre det af efter måling, så der ikke sidder saltrester og lignende tilbage. Man må aldrig lade hydrometeret blive i akvariet og bare aflæse løbende, det skal altid tages op og rengøres. Sidder der aflejringer, luftbobler og lignende, vil det give en fejlvisning.

Det er også vigtigt at målingen foretages et sted hvor der ingen strøm er og det bedste er hvis man foretager målingen i et højt cylinder måleglas - det kan skaffes i specialforretninger indenfor vin- og ølbrygning.

Aflæsningen skal foregå som på billedet nedenfor.

Hydrometeret aflæses ud for den vandrette væskeoverflade.


Et hydrometer er således et meget præcist instrument, som skal bruges med omhu - foretag derfor altid en temperaturmåling inden du aflæser hydrometeret og brug tabellen ovenfor som reference for afvigelser i temperaturen.

Foder

  • Fiskefoder
  • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

  • 1