Nano fisk

Nanofisk til et nanoakvarium

 

Denne artikel giver et lille overblik over nogle af de fisk der egner sig til små nanoakvarier eller picoakvarier (under 50 L).

En af de vigtigste faktorer når man har et nanoakvarium og vil holde fisk, er at finde en fisk der egner sig til den type akvarier, mange får valgt fisk der enten bliver alt for store eller generelt bare mistrives med den begrænsede svømmeplads.

En god kandidat til et nanoakvarium er en fisk der ikke svømmer i det frie vand, men en fisk der holder sig til bunden eller revet. Samtidigt skal det også være en fisk der kan nøjes med den type foder som man selv fodre med og altså ikke er afhængig af en stor bestand af levende foder(pods) i akvariet.

Nanofisk skal være hårdføre fisk der kan holde til de ofte meget skiftende vandkvaliteter der forekommer i nanoakvariet.

 

Fiskegrupper der generelt egner sig til nanoakvariet:

  • Gobier
  • Blennier
  • Barser
  • Kutlinger
  • Kardinaler

I beskrivelserne nedenfor er der måske nævnt nogle generelle krav og egenskaber, dette gælder kun for de arter der er nævnt under "Egnede arter", da der ofte findes mange flere arter til hver slægt en der bliver nævnt nedenfor, men som enten ikke egner sig til små akvarier eller ikke er til at få fat på.

 

Elacatinus sp. (Familie: Gobiidae)

Elacatinus oceanops (par)

Denne lille gobi er et rigtigt godt valg, da den primært lever på stensætningen og holder sig der. Den bliver ca. 5 cm og spiser fint artemia og knust flagefoder - meget hårdfør. Man kan ofte købe et par af denne gobi ved forhandlerne, dette er nødvendigt hvis man ønsker at holde mere end en af dem, da de vil være agressive over for artsfæller. Hvis man har et par, er det meget almindeligt at de yngler i akvariet.

Egnede arter:

E. oceanops (Blå/sort stribet), E. puncticalatus (rødt hovede, hvid krop med stribe af sorte prikker), E. randalli (Gul/sort stribet), E. genie (Gult hovede, neonblå/sortstribet krop)

Gobiodon sp. (Familie: Gobiidae)

Gobiodon okinawae

Denne type gobi er et godt valg til nanoakvariet der ikke indeholder SPS-koraller. Gobiodon sp. har en sjov adfærd der minder meget om koralvogtere som svømmer rundt, sætter sig og "holder øje med det hele". De har en lille sugekop under maven som de sætter sig fast med på fx. glasset. De har desværre en tendens til at sætte sig på SPS-koraller, som vil irritere disse og med tiden give skader. De bliver ca 4 cm og spiser alt de kan gabe over. Gobiodon sp. er ekstremt hårdfør og kan holde til relativt dårlige vandværdier. Gobiodon sp. kan også sagtens holdes i store akvarier med store fisk, da deres slimlag "smager" dårligt, i hvert fald spiser større fisk dem ikke.

Egnede arter:

G. okinawae (gul), G. citrinus (gullig/grøn/grå), G. strangulatus (sort), G. atrangulatus (grøn m. rødlige striber).

Amblyeleotris randalli (Familie: Gobiidae)

Amblyeleotris randalli med pistol reje

Spændende gobislægt som ofte danner symbiose med pistolrejer, dvs. at pistolrejen graver en hule som gobien lever i, som tak for at gobien yder beskyttelse og ofte finder mad. Randalligobien bliver ca. 11 cm, men den lever indenfor et meget lille område. Randalligobien spiser alt, samme gælder for symbioserejen hvis man vil have denne - hvilket klart anbefales, da det er en spændende adfærd.

Amblygobius sp. (Familie: Gobiidae)

Amblygobius hectori

Amblygobius rainfordi

Amblygobius sp. er en spændende og nyttig lille fisk. Denne gobi lever i området ca 2-5 cm over sandbunden hvor den hele tiden svømmer rundt og spiser lidt sandt for at filtrere det gennem gællerne for smådyr. På denne måde holdes sandbunden altid pæn og ren. Det er derfor vigtigt at man har en sandbund af fint sand(0,1-1mm), da det er en vigtig egenskab for denne slægt. Amblygobius sp. bliver ca. 10 cm og spiser foruden smådyr i sandet også artemia og knust flagefoder.

Egnede arter:

A. hectori (Sort/gul stribet), A. rainfordi (Blå, grøn og orange stribet).

Nemateleotris sp.(Familie: Microdesmoidae)

Nemateleotris decora

Nemateleotris magnifica

Kutlingerne lever i de fri vand(den øverste tredjedel og er utroligt smukke, de gør sig godt i grupper men kan fin trives som individer. De bliver let skræmte og kan finde på at springe op af akvariet. Spiser artemia og flagefoder. Kutlingerne bliver knap 8 cm.

Egnede arter:

N. decora (lilla, hvid, rød, gul), N. magnifica (orange, hvid, gul, rød)

Apogon cyanosoma (Familie: Apogonidae)

Apogon cyanosoma

Kardinalfisk er en af de mest almindelige nybegynderfisk,  de er hårdføre og lette at gå til. Derudover er de nogle af de ganske få arter vi kan få til at yngle i fangeskab. A. cyanosoma er en af de mindre sky kardinalfisk, men det er stadig en god ide at have lidt gemmesteder i form af huler eller lidt algevækst. Altædende og hårdfør.

Pictichromis sp. (Familie: Pseudochromidae)

Pictichromis paccagnellae

Pictichromis porphyrea

Pictichromis diadema

Ønsker du en af disse fisk i et nanoakvarium er det den eneste fisk du kan have da Pictichromis sp. er meget agressive. Barsen er meget hårdfør og tåler ret dårlig vandkvalitet. Den spiser alt hvad den får serveret og opnår en længde på ca 6 cm. De har dog en tendens til at tabe lidt af farven når de kommer i fangeskab. Smuk fisk som vil pryde et lille nanoakvarium, men altså meget agressiv. Den skal have gemmesteder/en hule.

Discordipinna griessingeri (Familie: Gobiidae)

Discordipinna griessingeri

Gobiernes svar på den perfekte fisk. Denne ekstremt smukke lille fisk har de mest fantastiske farver og adfærd. Den er rimelig sky og derfor en god kandidat til et lille akvarium. Den har en meget særpræget adfærd, hvor den danser hen over sandbunden med rygfinnen rejst. Arten er relativt hårdfør og spiser det meste. Den bliver ca. 4-5 cm og skal have nogle skjulesteder. Eneste minus er prisen, den koster ca 500,-

Ecsenius sp. (Familie: Blenniidae)

Ecsenius bicolor


Ecsenius gravieri

Ecsenius sp. er gode nanofisk da de ikke svømmer så meget omkring man ofte sidder og kigger ud af deres hule eller ligger på stenene. De er hårdføre og spiser alt, desværre kan de til tider finde på at nappe i koraller, så LPS og SPS er ikke altid en god kombination med blennier. Størrelsesmæssigt bliver de knap 5-8 cm. Det er vigtigt med en hule/rør de kan bo i.

Egnede arter:

E. bicolor (sort/gul-orange), E. gravieri (blå/gul m. sort stribe), E. pictus (gul/blå m. sort/hvid striber), E. midas (gul m. blåt øje), E. lineatus (sort/grå m. hvid stribe)

Wetmorella nigropinnata (Familie: Labridae)


Wetmorella nigropinnata

Denne lille indonesiske skønhed er en fin tilføjelse til det lille akvarium, den er lidt sky, men den anonyme fisk kan virkelig fremstå som en farvepalette. Normalt er den brunlig, men humørskifte får den til at blive smuk rødlig. Den bliver ca 7,5 cm og er fredelig og reefsafe.

Foder

  • Fiskefoder
  • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

  • 1