Lidt om taksonomi

Hvad er taksonomi?

Videnskabelig taksonomi er artsmæssig klassificering af levende væsener, man kan også kalde det en inddeling af arter. Man undre sig måske over hvad det har at gøre med saltvandsakvaristik? - men langt størstedelen af alle koraller, fisk og invertebrater omtales ved deres latinske navn, i stedet for et populærnavn. Derfor er det rart at vide hvad det går ud på, samtidigt vil det gøre det lidt nemmere at finde rundt i arterne.

Taksonomisk inddeles alle væsner i en række ordner. De starter med riget.

Her tages der udgangspunkt i stenkorallen Acropora millepora.

Riget: Animalia

Række: Cnidaria

Klasse: Anthozoa

(Underklasse: Hexacorallia)

Orden: Scleractinia

Familie: Acroporidae

Slægt: Acropora

Art: millepora

Hele strukturen er en rodstruktur, det vil sige at for hver inddeling er der en lang række videre inddelinger. Tag fx. klassen Anthozoa, fortsætter videre i flere ordner. Ordnerne er faktisk delt op i to underklasser; Hexacorallia og Octocorallia. Underklassen Hexacorallia er så delt op i seks ordner; Zoantharia, Scleractinia, Corallimorpharia, Antipatharia, Actiniaria og Ceriantharia. De seks ordner er så endvidere delt op osv. osv.

Tip!: Wikipedia.com har en række artikler der viser den taksonomiske inddeling, søgeord: coral.

 

Der er lidt grundlæggende regler som helst skal overholdes, for overskuelighedens skyld.

Det latinske slægtsnavn skrives med kursiv og stort begyndelsesbogstav. Fx. Acropora sp.

"sp." betyder species(art) og Acropora sp. betyder altså en udefineret art af slægten "Acropora sp.", ses undertiden også angivet som "Acropora spp", betydningen er dog den samme.

Skrives artsnavnet med, skal det skrives således: Acropora millepora, altså slægtsnavnet med stort og artsnavnet med lille.

Familienavne skrives i alm. skrift og med stort begyndelsesbogstav. Fx. Acroporidae.

Vil man opremse flere arter under samme slægt, gør man det således: Acropora millepora, A. valida og A. cervicornis.

Nu er der styr på det grundlæggende, nemlig familien, slægten og artsnavnet. Dette er for hobbyakvaristen tilstrækkeligt, da man stort set aldrig anvender begreber.

Kunne du tænke dig at få endnu mere overblik over den taksonomiske inddeling af koraller, kan jeg anbefale at læse bogen Aquarium Corals af Eric H. Borneman, den giver en god forklaring på taksonomi, samt den indeholder fyldige og grundige beskrivelser af en stor del af korallerne under klassen Anthozoa.

 

 

 

Foder

  • Fiskefoder
  • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

  • 1