Guide til VSV-metoden

Hvad er VSV, hvad gør det og hvordan virker det?

VSV eller Vodka Sugar and Vinegar(Vodka, sukker og eddike) som det er en forkortelse af er en form for næringsnedsættelse man kan anvende i et velkørende akvarium. VSV er i bund og grund blot kulstof tilsætning til akvariet, da vodka, sukker og eddike alle er kulstofkilder. VSV kaldes og fattigmands-Zeovit, da det er nogenlunde samme koncept og Zeovit-metoden er ret omkostningsfuld.

VSV består af:

Vodka (Ethanol) CH3CH2OH

Sukker (Sucrose) C12H22O11

Eddike (Ethansyre) CH3COOH

 

Kulstofdosering er en billig og effektiv måde til at nedsætte næringsværdierne, men ikke ufarlig og uden indsats. VSV-metoden er baseret på daglige doseringer ovennævnte stoffer. Man skal derfor overveje om man vil køre med VSV-metoden, da det kræver man meget ofte måler næringsniveauet og justerer mængden af VSV ind derefter.

 

Fidusen med kulstoftilsætningen er, at det er foder for bakterierne i akvariet. Man opbygger således en unaturligt høj mængde af bestemte bakteriekulturer, som er særdeles effektiv i kampen om at få nedbragt næringsværdierne. En vigtig faktor i forhold til den store bakteriekultur er skummeren, da det den der sørger for at fjerne de døde bakterier fra vandet. Uden skummeren vil VSV-metoden have en ringere eller ligefrem modsat effekt.

 


 

Opskrift på VSV:

 • 2 dl billig vodka
 • 0,5 dl eddike
 • 2 spsk alm. sukker

Blandingen rystet godt til sukkeret er opløst. Kan med fordel opbevares på glas.

 


Kom i gang med VSV

Før man påbegynder VSV, bør man tage en række NO3 målinger for at finde akvariet næringsniveau. Når man har styr på dette kan man begynde på opstarten med tilsætning af VSV. Først skal man finde ud af hvor stor en mængde man skal dosere.

 

Du skal bruge:

 • VSV-opblanding
 • 1 ml engangssprøjte(købes  på apoteket)
 • En luftpumpe(backup - se "Overdosering")

 

Opstartsdosering

I opstarten bør man starte forsigtigt ud, da det er det mest essentielle for akvariet man manipulere med, skal man altid være varsom. Derfor bør man kun dosere 0,006 ml pr. liter (!), det er meget lidt, men man skal også være forsigtig.

Opstartsdosering: 0,006 ml x antal liter i akvariet = doseringsmængde i ml.

Ex. 250 L akvarium

0,006 ml x 220 L* = 1,32 ml VSV

*Husk at beregne på nettovolumen altså sten og sand skal trækkes fra.

 

Man kan øge doseringen med total 0,1 ml pr uge, når NO3 er faldet så meget at man ikke kan måle den mere, slækker man lidt på doseringen igen. Når NO3 igen er målbar øger man tilsætningen ganske lidt - og så har man fundet doserings niveauet. Doseringsniveauet vil hele tiden ændre sig efter hvor meget man fodre og hvor mange fisk m.m. man har i akvariet.

 

Overdosering

Man skal være forsigtig med doseringen, da en overdosering af VSV, vil skabe en kæmpe produktion af bakterier. Bakterierne optager ilt fra vandet, og derfor kan de skabe store fald i pH-værdien og generelt skabe iltfattigt vand. Man kan ofte se en overdosering på fiskene, da de gisper efter vejret eller ved en hvidlig hinde der dannes på alle flader. Skulle dette ske er det vigtigt at have en luftpumpe parat så man kan øge iltmængden med det samme! I tiden efter bør man holde inde med VSV eller i det mindste skære meget ned på doseringen.

 

Ozon

Det kan være en stor fordel at tilsætte O3. Det gør ikke alene vandet klarere, men samtidigt sørger det for en optimal iltning af vandet, derfor kan det være en god sikkerhed at have det tilsluttet altid.

 

Monokultur af bakterier

Da det er en bestemt gruppe af bakterier der har gavn af VSV, vil der med tiden kunne opstå en monokultur af disse bakterier. Dvs. at der med tiden vil være færre og færre forskellige bakterietyper. Da det altid er godt med en stor artsdiversitet, så skal man ugentligt tilsætte bakterier. Det kan fx. være Zeovits "ZeoBak" eller Prodibios "BioDigest". Dette er for at opretholde så mange forskellige bakterie typer som muligt.

 

Fordele ved VSV

 • Nedsætter næringsniveauet > giver farve på korallerne
 • Øger bakteriemængden > foder til korallerne
 • Fjerner alger
 • Man kan øge fodringen i akvariet uden næringsværdierne stiger
 • Vandet bliver mere klart

 

Ulemper ved VSV

 • Kan være lidt omstændigt, grundet de hyppige målinger.
 • Forbundet med en vis risiko - overdosering
 • Fungerer generelt ikke godt med DSB

 

Hyppige problemer med VSV

Brændte spidser på SPS-koraller.

Det kan skyldes for høj KH, sænk KH til 7-8 dKH og problemerne skulle gerne gå væk. Fortsætter det, stop med VSV-doseringen.

 

Blegning af SPS koraller.

I starten vil man opleve korallerne få mere farve, men flere oplever at korallerne med tiden bliver blege. Dette kan forebygges med aminosyre-tilsætning, og det er generelt en god ide at tilsætte i akvarier som kører ned super lave næringsniveauer. Fortsætter blegningen, stop med VSV-doseringen.

 

Advarsel! Hvis du ikke forstod artiklen og dermed princippet bag VSV, så læs den igen eller kontakt mig pr. mail inden du går i gang - det kan i værste fald slå dit akvarium ihjel, hvis du ikke håndterer doseringen korrekt.

Foder

 • Fiskefoder
 • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

 • 1